Az egyirányú utat jelző behajtani tilos tábla a kerékpárosokra is vonatkozik.

Biciklivel csak akkor hajthatunk be az egyirányú utakra, ha ezt a képen jelölt módon kiegészítő tábla engedélyezi. Sokan úgy hiszik, kerékpárral be szabad hajtani a tiltótábla ellenére is, ez azonban tévhit.

Gyalogos átkelőknél le kell szállni a bicikliről.

A gyalogos átkelőn a gyalogosoknak van elsőbbsége az autókkal szemben, a kerékpárosoknak nincs. A kerékpárról leszállva, azt áttolva kell áthaladni a zebrán. Néhány helyen (a Velencei-tó körül is) találunk felfestett kerékpársávot a zebra mellett, itt azonban figyeljünk, mert az átkelőnél az autóknak van elsőbbsége, melyet tábla is jelez a kerékpársáv mellett.

Bukósisak

Bukósisak használata csak 40 km/órás sebesség felett kötelező.

Lakott területen belül a megengedett sebességhatár 40 km/óra, lakott területen kívül ez 50 km/óra, azonban itt 40 km-es sebesség felett már kötelező a bukósisak használata. Ekkora sebességgel azonban jellemzően csak a versenykerékpárosok közlekednek. Használni viszont soha nem tilos a védőfelszerelést, sokkal biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellényt csak lakott területen kívül, rossz látási viszonyok mellett kötelező hordani.

Egy szép, napsütéses délutánon, tehát a Velencei-tó körbetekerése közben nem kötelező viselni. Felvenni természetesen soha nem tilos, könnyebben észrevesznek az autósok. Csoportos kerékpározás esetén is érdemes az elöl és a hátul haladónak is felvennie egyet-egyet.

Kutyasétáltatás

Kerékpározás közben tilos kutyát vezetni pórázon.

Egy pici rántás is elég, és meg is történt a baleset, ezért a KRESZ is tiltja. Közlekedjünk kedvencünkkel gyalog!

*Az általunk felsorolt szabályok nem tartalmazzák a KRESZ által előírt összes rendelkezést, pusztán tájékoztató jellegűek. Az hatályos jogszabályok EZEN az oldalon találhatóak.