Miskahuszár szobra

Miska huszárÚj magyar turisztikai látványosság, a maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készül és 12,5 m magas. A huszárhagyományok ápolása, művészet és tradíció. Ezek a gondolatok teremtették a Miskahuszárt megálmodó és létrehozó magyar alkotói összefogást.
A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az ún. Bogár-halmon. Ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében.
A Miskahuszár szobor a magyar huszár szimbóluma, ennek a magyar katonai hungarikumnak az emlékműve, amely a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. Ez a szobor a győztes magyar katona jelképe is egyben, hiszen a pákozdi diadal helyén áll, és arra emlékeztet: a huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére.
Térkép

Doni kápolna

Doni kápolnaSzabó Tamás tervei alapján az 1990-es években épült kápolna a II. világháború idején, a Don-kanyarban elesettek emlékét őrzi. Ebben az épületben talált végső nyughelyet az orosz földről, Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványa is, amely a magyar hadtörténelem fájdalmas eseménye, és számtalan katonahőse emlékét őrzi. Az 1943-as doni katasztrófa hőseinek és áldozatainak emléket állító kápolna felújítása és környezetének rendezése 2011 novemberére készült el.
Térkép

Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) Nemzeti Emlékhely

KEMPPPákozdon, a Mészeg-hegyen kialakított, több hektáros területen Európai Uniós támogatással épült, a hadtörténelmünket az 1848-as eseményektől napjainkig bemutató emlékpark, melynek szolgáltatásait különböző korosztályoknak szóló, honvédelmi, hadtörténelmi programok, vetélkedők, versengések, akadályversenyek teszik teljesebbé.

Az elmúlt 163 év jelentős eseményeit öt állandó kiállítás és a II. világháborúban elesett katonák emlékét őrző Don-kanyar kápolna hozza szinte megérinthető közelségbe. A számos emlékmű, kopjafa és szobor mellett a látogatók megtekinthetik az 1848/49-nek emléket állító múzeumot, végighaladhatnak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett bunkerban képzelhetik el az I. világháború olasz frontján szolgáló katonák életét, a sorkatonaság tárgyi emlékeivel találkozhatnak, a békefenntartás történetével ismerkedhetnek meg, vagy éppen repülőgép szimulátoron hasíthatják az égboltot.
Öt állandó kiállítás tekinthető meg a KEMPP területén:

  • 1848. szeptember 29-i Pákozd – sukorói csata emlékműve és emlékmúzeuma
  • „136 év” – a magyar honvéd élete a sorozott hadkötelezettség időszakában
  • XX. századi háborúk emlékpontja
  • „Misszió” – Magyarok a békefenntartásban
  • NATO tájékoztató pont

Térkép