Velencei-tó kör. A 30 km-es kerékpártúra.

Bele merjek-e vágni…

Az elmúlt közel 10 évben nagyon sokat hallottuk ezt a kérdést. Fiatalok, családapák és az idősebb korosztályba tartozók is meg-megrettennek a 30 kilométeres túra hallatán, egyáltalán nem biztosak benne, hogy megfelelő állóképességgel rendelkeznek egy ekkora kerékpártúrához.

Kerékpárkölcsönző üzemeltetőjeként rengeteg emberrel találkozunk, akik ezzel a dilemmával érkeznek hozzánk. A kérdés tehát sokszor felmerül, senki nincs vele egyedül. Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni, kicsit alaposabban is körül kell járni pár dolgot.

Bírni fogom fizikálisan?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami felmerülhet a túra előtt. Bizton állíthatjuk, hogyha valaki rendszeresen sportol (legyen szó akár heti egy fociról, havi néhányszor pár kilométer futásról), akkor nem lesz probléma a 30 kilométer letekerésével sem. Külön a kerékpáros túra miatt, azt hónapokkal megelőzve nem szükséges nagyobb sebességfokozatra kapcsolni az edzésben. Bár a több mozgás soha nem árt, figyeljünk magunkra, és maradjunk a fokozatosságnál.

Ha az elmúlt időszakban kissé háttérbe szorult a sport, az sem eget rengető probléma a kerékpározás szempontjából. Tapasztalataink szerint a kevésbé sportos emberek is egytől-egyig le tudják tekerni a távot minden különösebb gond nélkül – talán a másnapi izomlázban lehet egy árnyalatni különbség. 🙂

Emelkedők és pihenők

„Ajjaj, a tó körül biztosan sok az emelkedő!” – halljuk ugyancsak nap mint nap. Való igaz, hogy akad néhány kisebb-nagyobb megmászandó magaslat az úton, de szerencsére a tó körüli kerékpárút kb. 90%-ban sík terepen vezeti a bicajosokat. Egyedül a pákozdi részen találkozunk egy-két kisebb és egy nagyobbacska emelkedővel. Van viszont egy jó hírünk: az emelkedőket párban adják a lejtőkkel. 🙂 Ha tehát már nagyon el vagyunk keseredve az egyre nehezebb tekerés közben, jusson eszünkbe, hogy hamarosan érkezik a jutalomgurulás.

A tó körüli tekerés során teljesen kikerülni nem tudjuk az emelkedőket, azonban azok hosszát némileg le tudjuk rövidíteni, ha az óramutató járásával megegyező irányba vágunk neki a túrának. Ebben az esetben a Pákozdi emlékműhöz felvezető részen meredekebb emelkedővel találkozunk ugyan, de a másik oldalon levezető lejtőn jóval hosszabban (ráadásul autóktól mentes szakaszon) pihenhetjük ki az emelkedő okozta fáradalmakat.

A körtúra során több helyen is van lehetőség kisebb-nagyobb pihenőket beiktatni. Egy pad is tökéletesen megfelel egy hosszabb szakasz utáni szusszanáshoz, de szerencsére egyre több, kimondottan kerékpárosok számára kialakított pihenővel találkozhatunk. Online térképünkön bejelöltünk több olyan büfét, éttermet, partszakaszt vagy történelmi nevezetességet, ahol érdemes megállni.

Térkép tókerülő túrához.

Kerékpáros 2

Dehát évek óta nem kerékpároztam..

Nemhiába szól a mondás pont így: Olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.

Nos, ez valóban így van. Aki egyszer megtanulta, nem felejti el. A kezdeti bizonytalanságot inkább a félelem, mintsem a valós ügyetlenség szokta okozni, de ez néhány tíz méter és az első kanyarok után hamar elmúlik. Ha saját kerékpárral vágunk bele a tó körüli túrának, otthon érdemes egy-két próbakört tenni, hogy a kezdésre már régi-új kerékpáros rutinunkkal érkezzünk.

Milyen kerékpárral érkezzek a túrára?

Alapvetően két lehetőség merül fel mindenkiben, ha kerékpáros túrára készül. Sokan ragaszkodnak saját kerékpárjukhoz, így vonattal, autóval azt is magukkal hozzák. Vannak, akiknek ez kevésbé fontos – vagy nem megoldható a jármű szállítása –, így biciklit bérelnek a túrához.

Saját kerékpárral érkezőknek mindenképpen azt javasoljuk, hogy a tekerést megelőzően látogassanak el egy szervízbe, és nézessék át a kétkerekűt, hogy ne a túra közben kelljen SOS megoldásokhoz folyamodni.

A Velencei-tó partján van lehetőség kerékpár bérlésére is, így nem feltétlenül szükséges a saját kerékpár szállításával bíbelődni. Kerékpárkölcsönzőnkben több típusú, folyamatosan karbantartott Neuzer biciklikből álló kerékpárparkunkból választhatnak a hozzánk érkezők. A kerékpárokhoz igény esetén zárat biztosítunk, ha pedig műszaki probléma merül fel út közben, autóval érkezünk a helyszínre, hogy minél hamarabb folytatódhasson a túra.

Kerékpáros

Mindenki körbe tudja tekerni a tavat!

Végső konklúziónk tehát az, hogy bizony érdemes belevágni a biciklis túrába.

A 30 km – bár elsőre picit elrettenthet a szám – nem igényel különösebb fizikai felkészültséget. A túra során található megállókon ki tudjuk pihenni az előző szakaszok (néha emelkedőkkel tarkított) fáradalmait. Ha pedig kerékpárunk is megfelelően elő van készítve a tekerésre, akkor valóban semmi nem állhat egy jó hangulatú velencei-tavi kerékpáros túra útjába.

A cikk megírásában közel 10 év kerékpárkölcsönzői tapasztalat segített minket.