Milyen kerékpárt vegyek vagy béreljek magamnak?

Kerékpár bérlése, főleg vásárlása előtt szinte kivétel nélkül felmerül a kérdés: Milyen típusú kerékpár lenne a legjobb választás?

A válasz a kérdésre több dologtól is függhet.

Kinek lesz a kerékpár? A külcsín fiatalabb korban gyakran felül tudja írni a hasznosságot, így a túl hosszú mérlegelés helyett érdemes a gyermekeket a kerékpár kiválasztásába is belevonni.

Hol és mire szeretném használni a kerékpárt? A célunk pontos meghatározása segíthet a döntés gyorsabb meghozatalában, így a katalógusok lapozgatása előtt ezt tisztázzuk magunkban.

Városi kerékpározáshoz: City

City

Ha városon belül tekernénk, akkor véleményünk szerint a legjobb választás egy City (városi) bicikli. A gyakran csomagtartóval szerelt, jellemzően vékonyabb kerekű kerékpárok segítenek a mindennapos,  szépen leaszfaltozott kerékpárutakon való tekerésben. A hajlított kormánynak köszönhetően kényelmes pozícióban, nyújtott háttal ülhetünk a kerékpáron, így akár hosszabb tekerésekre is alkalmas a jármű. A City kerékpároknak szinte kivétel nélkül alapfelszereltségébe tartozik egy dinamó által működtetett első és hátsó lámpa is, így az sem jelent gondot, ha elhúzódott a munka, és túl későn tudunk csak hazaindulni.

Túrázásokhoz: Trekking és Cross-trekking

Kerékpáros túrák esetében a mérleg inkább a sportosabb fajták felé, a Trekkingek és Cross-trekkingek felé billen. A Cross trekking kerékpárok első villájába (és esetenként nyeregcsövébe) szerelt lengéscsillapító nagyon hasznos, ha olyan terepen járunk, ahol az utat már kikezdték a fák és bokrok gyökerei. Ha valaki nagy túrázó, és szereti felfedezni a kevésbé ismerős terepeket, akkor ez a veszély fokozottan fennállhat. Így kímélhetjük abroncsainkat és saját fenekünket is. A hosszabb, zömében egyenletes, kemény talajon való tekerésekhez a Trekking bicajokat javasoljuk. 

Cross-trekking

Terepre: Mountain Bike

MTB

Ha elsődleges cél a Velencei-tó északi részéhez hasonló, dombosabb tájak bebarangolása, akkor kezdjünk keresgélni a Mountain Bike kerékpárok között is. A terepre szánt kerékpárok külső gumija jóval vastagabb a fentebb taglalt típusoknál, így a nagyobb tapadási felületnek köszönhetően könnyebb az emelkedők megmászása. Választhatunk első vagy összteleszkópos összeállítást is, ez már egyéni igényeinktől függ. Általában 26”-os és 28”-os kerékméretek közül választhatunk, de ha utcai közlekedésre is használnánk ezt a típust, akkor érdemes fontolóra venni egy 29”-os méretet. Az egyel nagyobb kerékméret érezhetően könnyít a tekerésen.

Tóparti andalgáshoz: Cruiser

Ha emelkedőktől mentes utakon tervezünk biciklizni, melyre tökéletes lehetőséget biztosít a Velencei-tó déli parti túrája, jó szívvel javasoljuk a Cruiser kerékpárokat. Ezek a nálunk is bérelhető „beachbike-ok” rendkívül kényelmes nyereggel bírnak, így a tekerés végén biztosan nem kell tartani a sajgó hátsó fertájtól. 🙂 A hajlított kormánynak köszönhetően egyenes háttal kerekezhetünk, ami még kényelmesebbé teszi a haladást. Háromnál több sebességes Cruiser kerékpárokkal nem gyakran találkozni, de a sík terepen való gurulás nem is tesz szükségessé több sebességfokozatot.

Cruiser

Kalandvágyóknak: Tandem

Tandem

Ültetek már ketten egy bicajon? Higgyétek el, nagyon mókás szokott lenni! 🙂 Gyakorlott kerékpározóknak egyáltalán nem szokott gondot okozni a tandemezés, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy kis újdonságra vágyik.
Picit egymásra kell hangolódni tekeréskor, hiszen a legtöbb tandemfajtán az első és hátsó pedál együtt mozog. Ha viszont 1-2 induláson és megálláson már túl van az ember, akkor a továbbiakban ez nem okozhat gondot.
Tandem kerékpárt sokszor bérelnek tőlünk látássérülteknek vagy más betegségben szenvedőknek, akik egyedül sajnos nem tudnak kerékpározni. Ők mindig mosolyogva, nagy örömmel térnek vissza a túrákról.

Idősebb korosztálynak vagy gyengébb erőnlét esetén: E-bike

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a lábunk bírna egy hosszabb túrát (pl.: a Velencei-tó körbetekerése), akkor tökéletes választás egy elektromos rásegítéses kerékpár. Az E-bike tekerése sokkal könnyebb, ugyanis egy elektromos rendszer segíti a kerékpár hajtását.

Ha kedvünk tartja, ki is kapcsolhatjuk a rásegítést, így egy hagyományos – bár a motor miatt kissé nehezebb – kerékpárt kapunk. Ha lábunk már nem bírja a tekerést, esetleg egy emelkedő látszik kifogni rajtunk, akkor pedig – modelltől függően – választhatunk a rendelkezésre álló rásegítő fokozatok közül.

E-bike

Kerékpárbérlés előtt állóknak talán kevésbé fontos az alapos mérlegelés, hiszen néhány órára (esetleg néhány napra) szóló választásról van szó, a vásárlás előtt azonban más a helyzet. Ha tehetjük, olyan helyen vegyünk kerékpárt, ahol ki is tudjuk próbálni azt. Ha erre nincs lehetőség, jó alternatíva lehet kölcsönzők felkutatása is, ahol egy fél napos bérlés és kerekezés után egyértelműen kiderül, hogy megfelel-e a választott kerékpár az elképzeléseinknek.

Kölcsönzőnkben közel 10 éve használunk Neuzer márkájú kerékpárokat, amelyekkel tökéletesen meg vagyunk elégedve, így bátran javasoljuk a kerékpárvásárlás előtt álloknak a márkát.


Termékképek forrása a Neuzer engedélyével: https://www.viddabringat.hu/

A cikk megírásában közel 10 év kerékpárkölcsönzői tapasztalat segített minket.