Kerékpáros osztálykirándulás. Jó ötlet?

A nyár közeledtét talán csak végzős diákként nem vártuk olyan lelkesen annak idején, hiszen ez az időszak az érettségi miatt nem a lazításról és kirándulásról szólt. Nem úgy fiatalabb korunkban, amikor az érettségi szünetnek hála, több napos (bár akkor éveknek tűnő) iskolamentes időszak következett.

Érdekes volt diákként megélni a – sokszor érettségi szünetben megtartott – kirándulásokat, és felnőttként is mindig elöntenek az emlékek, amikor bevonul egy-egy diákcsoport a kölcsönzőnkbe, hogy elinduljanak a biciklis túrára.

A lentiekben több mint 30 éves pedagógusi és több mint 10 éves kerékpáros osztálykirándulás-szervezői tapasztalattal a hátunk mögött írunk röviden a Velencei-tó kerülő kerékpáros osztálykirándulásról.

Jó osztálykirándulás helyszín a Velencei-tó?

Függetlenül attól, hogy tervben van-e a kerékpározás, a Velencei-tó tökéletes helyszíne lehet egy osztálykirándulásnak. A számos programlehetőség mellett (kerékpározás, evezés, várjátékok stb.) intellektuális programokkal is színesíthető az itt töltött idő (Gárdonyi Géza szülőháza, Vörösmarty emlékház, Dinnyési Várpark stb).

Székesfehérvár közelsége lehetővé teszi, hogy egy környékbeli történelmi városba is ellátogasson a csoport az ittléte alatt, de, ha az időt inkább tóparti andalgással töltené, a sok szabadstrandnak köszönhetően ennek sincsen akadálya.

Osztálybarát szállásokból sincs hiány (jó szívvel ajánljuk a Pákász Tanyát), de azért érdemes időben érdelődni, mert népszerű desztináció a tó.

Hogyan jutunk le a Velencei-tóhoz?

Ez egy rövid bekezdés lesz, mert ennél szerencsére kevés egyszerűbb feladat adódik a kirándulás szervezése közben.

A tó déli partján végig megállnak a vonatok, akár Budapest, akár Székesfehérvár irányából közelít a csoport. Kelenföldről és Székesfehérvárról is jellemzően fél óránként indul vonatjárat, de busszal is probléma nélkül le lehet jutni a tóhoz.

Kerékpározás az osztálykirándulás közben?

Természetesen. Sőt! Talán érdemes induló programként beiktatni a túrát, mert egy 20-30 km-es tekerés kellőképpen csillapítja az osztálykirándulás izgalmától felfokozott kedélyállapotokat. ☺️

A Velencei-tó körüli kerékpáros túra jellemzően kerékpárúton halad, így biztonságos környezetben teker végig az osztály. Bár akad egy-két kisebb-nagyobb emelkedő, 95%-ban sík terepre lehet számítani, így a magukban kevésbé biztos diákok (és tanárok) is bátran nekivághatnak a bicajozásnak. Az egyénileg hozzánk érkezők leggyakoribb kérdéseiről a Főoldalon, magáról az útvonalról pedig ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

De a fiúk tuti előre mennek, és szétszakad az osztály...

Erre nálunk, a Gesztenye Biciklikölcsönzőben soha nincs példa. Ennek egy, nagyon egyszerű oka van: Kerékpáros osztálykirándulásokat csak kerékpáros kísérővel indítunk el. Az általunk biztosított kísérő megy elöl, ő adja a tempót, mutatja az utat, műszaki probléma esetén ott helyben orvosolja azt.

A kerekezés gyorsasága mindig a csapat leglassabb tagjához igazodik, így az osztály biztosan nem szakad szét a túra közben. Ahogy azt a kirándulást megelőző balesetvédelmi oktatáson is el szoktuk mondani: ez egy közös bicajos kikapcsolódás, nem kerékpáros verseny. 

Mi a helyzet, ha mégsem akarunk egy teljes kört menni?

Ejjeli tokor

A Velencei-tó déli része a tókerülő túra egyik legszebb szakasza. Ha osztályfőnökként vagy a túrát szervező pedagógusként bizonytalan vagy abban, hogy mindenki bírja-e az itt-ott emelkedőkkel tarkított 30km-es kört, tekerhettek egyet csak a déli parton is. Ebben az esetben is beleteszünk kb. 20 km-t a fiatalok lábába, de a túra végig tökéletesen sík terepen halad közel a szálláshoz (vagy szállás híján a vasúti megállókhoz).

Ugye van pihenő túra közben?

Több is.

Egy tókerülő túra esetén 4 tervezett megálló van tekerés közben. Elsőként a Sarvajcz körösztje nevű emlékmű melletti kilátóról csodálhatjuk meg a Velencei-tó déli-délnyugati részét. Pákozdra beérve egy ivókút mellett szusszanunk egyet majd a túra felénél picit hosszabban időzünk a Katonai Emlékparkban. A túra utolsó pihenője a Velencekorzó, ahonnan egy laza 30 perces tekerést követően vissza is érkezünk a kerékpárkölcsönzőbe.

Déli parti túrák esetében 2 megállóval kalkulálunk. A Sarvajcz körösztjénél lévő kilátótól Velence felé fordulunk, és picit hosszabban időzünk a Velencekorzón, majd visszafordulva újból a tópart mentén kerekezünk a kölcsönzőig.

KEMPP

Összefoglalva tehát a fentieket: mind pedagógus, mind pedig kerékpárkölcsönzős és biciklis túraszervezői szemmel úgy látjuk, hogy a Velencei-tó körüli vagy melletti kerékpáros túra tökéletesen passzol az osztálykirándulás programjaihoz. Nem kell megijedni a tó megkerülésétől sem, de ha kevésbé magabiztos az osztály, van lehetőség először biztosra menni, és csak a déli parton tekerni.

Osztálykirándulás programcsomagjainkat (néhány, a kerékpározáson felüli további programlehetőséggel kiegszítve) EZEN az oldalon találod.

Várunk a Velencei-tónál!